onsdag 15 april 2009

Dyrt

En ICA-handlare i Lund har börjat ta tillvara på de råvaror kunderna inte vill ha, det kan vara lite missfärgad svamp medmera. Istället för att slänga maten gör don luncher avden som de säljer. För 35-40 kronor. Okej, det kanske är billigt för lunch, men för att vara mat som ändå skulle slängas är det dyrt. Visst, kocken ska väl ha en slant, men vafan, allt över 20 spänn för en lunch är dyrt. Så det så!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dyrt? Tänk på att det måste bli lön till den som lagar maten också! Och att laga mat till många är ett slitigt arbete som borde belönas högt.

Wise sa...

Jo jag skrev ju det. Men säljer man runt 50 luncher för en tjuga så bör det ju gå runt (typ). Maten skulle ju ändå slängas.

Anonym sa...

Dyrt? Vad lever du i för värld? Lagad mat för 40kr är väldigt billigt. Han vill få lite uppmärksamhet för han värnar om miljön, finns nog många fler som gör samma sak. Finns folk som gör pengar på sämre produkter. Och det är stora kostnader att laga mat, inte bara råvaror. Hur många kockar tror du behövs för att laga mat för 300 pers? Inte en i all fall.

"Maten skulle ju ändå slängas?"
Vad är det för resonemang? Om du hade varor du kunde sälja istället för att bara kasta bort dom så skulle du självklart göra det.

Anonym sa...

50 lunch för 20kr?

Tänk att en kock kostar drygt 200kr/t med alla avgifter. Och det tar iaf 2 timmar att laga mat för 50, vilket är 400kr bara i personalavgift. Sen tillkommer ju lokalhyra, utrustning, el och råvarukostnad m.m.
För 20kr/lunch går man back. Laga mat hemma för 20kr är knappt om man bara räknar råvaror.

50x20kr= 1000kr
moms 12% = 880kr kvar
personal = 880-400= 480kr kvar.
(råvarukostnad 10kr/person om man räknar väldigt lågt = 500kr vilket betyder 20kr back)

Nu har jag räknat lågt. Det är rätt enkelt att se att det inte blir pengar kvar. Även utan råvarukostnad.

Linus sa...

Jag hoppas att någon bestämmer sig för att sänka din lön med minst 50% eftersom du uppenbarligen tycker att alla som lagar mat inte är värda en vettig lön. Du tycker att luncher är för dyra, men om du frågar oss som har jobbat i restaurangbranschen(och därmed är de som betalar för dina billiga luncher med våra låga löner) får du ett helt annat svar.

Wise sa...

Hey, jag har så låg lön att jag inte har råd att pejja 40 spänn för en lunch. Därför tycker jag att det är dyrt.

Anonym sa...

Du har helt missförstått meningen men ordet dyrt. Lagad mat för 40kr är inte dyrt, det är billigt. Att inte ha råd och att det är dyrt är helt olika saker. En sprillans ny Ferarri för 100 000kr är jävligt billigt, men jag har fortfarande inte råd.

Wise sa...

När jag skriver i min blogg så är det ju mig jag skriver om, 40 spänn är dyrt för mig.