tisdag 3 augusti 2010

Den tatuerade fjärilen av Philip Pullman

”Chris Marshall träffade flickan som han skulle komma att döda en varm kväll i början av juni, när ett college i Oxford höll sin sommarbal.”Så börjar Philip Pullmans ungdomsroman Den tatuerade fjärilen och vi kastas direkt in i handlingen.

Chris är en sjuttonårig pojke som bor med sin mamma och hennes nya man i Oxford, England. Han trivs inte med honom eller med sin pappas nya flickvän, men han trycker undan känslorna, snart ska han ju ändå flytta hemifrån. Han sommarjobbar som elektriker åt en lokal rekvisitauthyrare, och det är när han installerar lampor på sommarbalen han träffar Jenny. Ögonblicklig kärlek uppstår och de kommer varandra nära. Men olyckliga omständigheter och missförstånd gör att de kommer ifrån varandra. När sedan Chris chef börjar anlita honom för märkliga privata angelägenheter dras ond bråd död mot dem båda.

Vem kan man lita på? Vem talar sanning? Vem ljuger? Det är frågor Chris ställer sig, och när sveket blir som störst är undergången nära.

Den taturerade fjärilen är en både vacker och hemsk bok, Pullmans fina språk syns överallt. Som läsare förstår man vart det barkar hän och man vill inget annat än att gripa in i handlingen för att rädda situationen. Boken är lättläst och det går snabbt att komma in i den, inga avancerade omskrivningar eller onödiga krusiduller.

Författaren Philip Pullman är född 1946 och från Australien. Han har skrivit en mängd ungdomsböcker där trilogin om guldkompassen, som även blivit film. Den tatuerade fjärilen utkom 1992.

Inga kommentarer: