tisdag 27 april 2010

Lost in translation

Okej, nu kommer det lite längre inlägget om allas vår Blümchen.

Hon föddes i Hamburg 9 april (samma dag som hitler!) 1980 av en tysk mor. Pappan var (är?) turk om jag inte minns helt fel. Hon döptes till Jasmin Wagner, en fantastisk blandning av österns mysik och tysklands tyskhet.

Hon slog igenom som 15-åring med låter Herz an Herz och efter det rullade det bara på. Hon har sålt multiplatinum och blev en av Tysklands (och västra umeås) största artister. Vid 21 års ålder pensionerade hon artistnamnet Blümchen och efter det har hon använt sitt egen namn.

Blümchens musik var en härlig blandning av techno, happy hardcore och pop. Som Jasmin Wagner satsade hon på en lite med jazzig framtoning. Här är jag lite osäker, har bara hört någon låt. Ryktet går även att hon är den mysiska Denim Girl som gjort Turbonegrocovers. Nu förtin' sysslar hon mest med modellande och hon är med i tv-program som Let's dance och liknande. 2010 fick Blümchen en revival med Piep piep kleine satelite, den är i dag den näst mest nedladdade sången på tyska itunes.

Blümchen försökte sig även på en kortlivad engelsk karriär. Inte alls bra, lite av magin försvann då, här under har jag ett litet exempel. Först hennes bästa låt Nur Geträumt i orginalversion, sedan på engelska. Avgör själva.



Nae, nu får det vara slut på det här. Dags för lite dödsmetall..

Bonus!
Från tyska let's dance. Verkar som det finns en sur-tony även där.


Bonus 2!
Kan inte låta bli..

2 kommentarer:

Bettina sa...

Hahaha, ja herregud...å varför är "Nur Geträumt" hennes bästa låt nu igen? ;)

Wise sa...

Nu förstår jag inte alls vad du menar? :)