onsdag 21 april 2010

Kunglig onsdag

Jag suger ett tag till på Eugenkaramellen och siktar idag in mig på hans bror Gustaf, även känd som kung Gustaf V.

Han är den enda kända (men troligen inte den enda) homosexuella konungen vi haft i Sverige. Det är allmänt känt att det var ett stort antal unga och raska män som sprang in och ut på slottet under 30- och 40-talet.

Gustaf V gifte sig 1881 med Victoria av Baden, en läcker donna som dessutom var dottersonsdotter till Gustaf II Adolf, och på så sätt ättling till Gustaf Vasa. Det var bra grejjer på den tiden. Dessutom ville Gustafs pappa Oscar II knyta band till Tyskland, vilket var väldigt populärt på den tiden.

Eftersom Gustaf var homosexuell och äktenskapet uppenbarligen var arrangerat så var det troligen inte något direkt lyckligt äktenskap. Dessutom säger elaka tungor att upptäcktsresanden Sven Hedin och drottningen hade en liten affär ihop.

Men det värsta var nog omdömmet den unga Gustaf fick av sin svärmorfar kejsar Wilhelm vid bröllopet: "Kronprinsen är lång och slank, men jag skulle vilja säga att han ser omogen och bortkommen ut, även ansiktsbildningen, inklusive glasögonen, icke tilltalande!"

Vad vill jag då komma till? Victoria dog 1930, 20 år före Gustaf som aldrig gifte om sig. Istället levde han lyckligt med sina unga och raska pojkar. Good for him!


Gustaf ser vi som femma på övre raden, rakt bakom pappa Oscar.

Inga kommentarer: