torsdag 3 juni 2010

Historisk anekdot #497

Nu har vi äntligen kommit fram till Prins August!

Nikolaus August föddes 24 augusti 1831. Han var son till Oscar I och Josephina, och alltså bror till Karl XV och Oscar II.

Hans bröder kungarna har ofta ansetts som väldigt begåvade och kompetenta. August däremot beskrevs som en "hjärtegod, flärdlös person med en del originella sidor." Han sägs även ha tyckt mycket om djur. Snyggt skägg tycks också ha varit viktigt om vi tittar på bilden här under.






August var alltså allmänt känd som mindre begåvad.

August levde mitt under den industriella revolutionen och samhället gick igenom stora förändringar. Järnväg byggdes och ett av sveriges första lok döptes till Prins August. Den tidens lustigkurrar myntade snabbt ett uttryck som vi använder än idag: Dummare än tåget.






Att han hade mindre begåvning var något han själv kände till, han lär ha sagt: "Dom säger att jag är dum, men dom skulle bara höra min Thérèse!".

Han var alltså gift med en tyska, Teresia av Sachsen-Altenburg som inte hade det så lätt alla gånger. Hon led av psykisk sjukdom och kallades på slottet för "lilla hoppetossan".

När prins August dog 1873 brast det totalt för henne. En vän till familjen skrev: "Hertiginnan av Dalarna är nu av sina släktingar i Tyskland förklarad rubbad till förståndet och på deras begäran kommer hon över vintern att stanna i Schweiz och behandlas av en läkare".

1890 hade hon dock repat sig och flyttade tillbaka till Haga-slott. Där blev hon berömmd för sitt goda kök och blev med åren mycket överviktig. Hon dog 1914.








2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att läsa dina historiska anekdoter! Fortsätt med det.
/Jeanette

Camilla sa...

Intressant inlägg..kul skrivet! :)