tisdag 8 juni 2010

David Nicholls - På vinst och förlust

På vinst och förlust
David Nicholls

Gillar du tunga, existentiella böcker som du får grubbla över och bläddra fram och tillbaka i för att ha en chans att hänga med är På vinst och förlust av David Nicholls inget för dig. Vill du däremot ha en rejäl dos lättsam och riktigt bra underhållning är det verkligen en bok jag kan rekommendera.

Boken handlar om den nittonårige engelsmannen Brian och hans första år på universitetet. Han har odlat fram en speciell look och attityd som ska få honom att verka världsvan, cool och självsäker. Detta ska ge honom framgång både i pluggandet och i kärlekslivet, men naturligtvis går det inte som han tänkt sig. Han blir våldsamt förälskad i en flicka, och för att imponera på henne tänker han ställa upp i den tv-sända frågesporten The university challange.

Boken har ett högt tempo och skratten är många. Brian råkar ständigt i problem och kan aldrig undvika att trampa i klaveret. Det är pinsamt på klassiskt brittiskt manér, men inte så att skämskudden åker fram, det är uthärdligt. Dessutom är det en intressant djupdykning i 80-talets England och den smått sagt kaotiska och alkoholindränkta universitetsvärlden. En trivsam, rak och enkel roman som passar utmärkt i hängmattan tillsammans med ett glas saft.

På vinst och förlust från 2003 är David Nicholls debutroman. Senare har utgivits Mitt livs roll och den kritikerrosade One day. Hans författarskap har beskrivits som en blandning av Nick Hornby, Helen Fielding och Sue Townsend, och sämre kombination kan man tänka sig. David Nicholls är född i Hampshire 1966, och skriver förutom romaner tv-serier som tillexempel succén Kalla fötter.

Inga kommentarer: