torsdag 14 oktober 2010

Juliet, naked av Nick Hornby

Nick Hornby är tillbaka!

Efter succéerna med Fever pitch, High Fidelity och Om en pojke så har Hornby tagit ett steg tillbaka, i alla fall enligt mig. En god människa, Long way down, och Slam har inte alls hållit samma kvalitet. Men nu är han som sagt tillbaka i gammal god stil med romanen Juliet, Naked.

Precis som i hans två första böcker handlar det om en nörd. Duncan Thomson lever för en amerikansk singer/songwriter, Tucker Crowe som för 20 år sedan plötsligt försvann från rampljuset. Duncan driver en hemsida där teorier om artistens försvinnande diskuteras, och han reser USA runt och besöker platser där Crowe varit, och naturligtvis samlar han på bootlegs och svåröverkomligt material.

Det är två berättarröster i den här historien. Den ena är Annie, Duncans flickvän sedan 15 år. Hon längtar efter barn och familjeliv, men Duncan har bara ögon för Tucker Crowe. Helt oväntat släpps en ny skiva av Crowe vid namn Juliet, naked med outgivna demoversioner av Crowes succéskiva Juliet. Duncan blir helt lyrisk och skriver en översvallande recension på hemsidan. Annie däremot tycker tvärtemot, och skriver själv för första gången på hemsidan, hon sågar den nya skivan. Duncan blir bestört och begår ett stort misstag som sätter deras relation på spets.

Samtidigt får vi följa den andra berättarrösten, Tucker Crowes. Han bor i USA och lever ett fattigt och tillbakadraget familjeliv, även hans förhållande är på väg att spricka. Han läser Annies recension och skickar ett e-mail till henne, vilket sätter igång en kedja oväntade händelser.

Juliet, Naked är en väldigt trevlig bok, den lilla engelska kuststaden där Duncan och Annie bor är en fin fond till historien och Nick Hornby har ett rappt och bra språk. Man sitter med ett leende på läpparna hela tiden och man bara längtar efter det oundvikliga mötet mellan Duncan och Tucker. Nördar, relationer och krångliga människor är något Hornby är mästare på, och detta är en mästerlig bok!

--

Var ett tag sedan jag hörde av mig på bloggen. Sorry. Skriver en hel del på svenska fans nuförtin', läs gärna här!

Inga kommentarer: